Dr. Spánik Gábor szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista

„Nagyon empatikus, kedves, türelmes, pozitív kisugárzású és mindemellett nagy tudású” – jellemzi egy korábbi páciense dr. Spánik Gábor szülész-nőgyógyász szakembert, aki szülészeti és általános nőgyógyászati tevékenysége mellett meddőségi specialista is.

„Az orvosláson belül mindenképp valamilyen manuális szakterületet szerettem volna választani, ennél konkrétabb elképzelésem az egyetem elvégzése után még nem volt. A szülészet és a nőgyógyászat szimpatikus területnek tűnt, sok kihívással, és ez maximálisan be is igazolódott – 2008-ban szakvizsgáztam, és azóta is a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának munkatársaként dolgozom” – mondja orvosi pályája kezdeteiről dr. Spánik Gábor. „A nőgyógyászaton belül a meddőségi problémák kivizsgálása és kezelése vált a fő szakterületemmé, ami a nőgyógyászat és az endokrinológia, vagyis a belső elválasztású mirigyek működésével foglalkozó belgyógyászati szakterület egyesítésének tekinthető. Nőgyógyász kollégáimmal legújabban az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban hoztunk létre egy olyan, Magyarországon nagyrészt egyedülálló központot, ahol 30 nap alatt végigvesszük a meddőség lehetséges okait feltáró diagnosztikai vizsgálatokat” – mondja a szakember.

Egy hónap alatt a legtöbbször már kideríthető a meddőség oka

„A meddőség okainak kivizsgálása és a probléma kezelése egy sok vizsgálatot igénylő, rendkívül összetett folyamat. Nem is feltétlenül csak egy ok húzódik meg a várandósság létrejöttének elmaradása hátterében, így a legcélszerűbb az összes fontos vizsgálatot mind férfi, mind női oldalról elvégeztetni. A nők esetében főként laborvizsgálatokról van szó, amelyek mindössze néhány vérvételt igényelnek, így náluk az endokrinológiai okokra szokott a leghamarabb fény derülni. Ha itt nem találunk semmilyen rendellenességet, akkor valamilyen anatómiai ok állhat a háttérben, például a petevezetékek nem megfelelő átjárhatósága. Ha anatómiailag és a férfi oldalon is minden rendben van, akkor kizárásra kell kerüljenek az immunológiai és a genetikai okok, illetve a korai vetélések egy részéért felelős véralvadási zavarok is. Ezeket a vizsgálatokat egymással párhuzamosan célszerű végezni, hogy semmi ne kerülje el a figyelmünket. Némileg leegyszerűsítve ezekkel a vizsgálatokkal végzünk egy hónap alatt, és az esetek többségében sikeresen azonosítjuk a meddőség kiváltó okát” – mondja Spánik.

„A legtöbben ilyenkorra már hosszabb ideje várnak, és szeretnék mihamarabb megtudni, hogy mi okozza a várandósság elmaradását. Jó lenne persze még gyorsabbnak lenni, egy-két nap alatt azonban sajnos nem lehet egy ennyire összetett dolog kiváltó okát felderíteni. Ha igazán alaposak akarunk lenni, akkor úgy gondolom, hogy az egy hónap valóban gyorsnak számít a meddőség okainak kivizsgálásában.”

„A meddőség lelki okai az orvos számára gyakran megfoghatatlanok, de ezzel is érdemes foglalkozni”

„Abban az esetben, ha sem a férfi, sem a női oldalon nem sikerül konkrét kiváltó okot találunk, ismeretlen eredetű meddőség lesz a hivatalos diagnózis. Lelki háttere is lehet a kívánt várandósság elmaradásának, ilyenkor pszichológiai konzultációt javaslunk. Ez egyébként akkor is hasznos lehet, ha valamilyen hormonális vagy szervi elváltozás is azonosításra került, hiszen a várandósság létrejötte egy soktényezős, komplex folyamat. Lehet, hogy épp a folyamatos negatív gondolatok okozta stressz csökkentésével segíthető a leginkább elő, hogy végül sikeresen megfoganjon a baba” – vélekedik a meddőség pszichológiai hátteréről dr. Spánik.

„Az orvosi munkát is megkönnyíti, ha személyesebb a kapcsolat”

„Az orvoslásban nemcsak a megfelelő szakmai felkészültség, hanem a jó orvos-páciens kapcsolat is fontos szerepet játszik. A megfelelő odafigyeléssel a saját munkámat is megkönnyítem, hiszen szívesebben jönnek hozzám a betegek, emellett sokkal együttműködőbbek is. A gyógyulásban a beteg is egy aktív résztvevő, és ugyan ez nem egy egzakt módon mérhető dolog, szerintem sokat számít, ha meg tudjuk beszélni egymással a pácienst érintő problémákat. Ennek persze nemcsak a nőgyógyászati betegségek vagy a meddőség kezelésében van jelentősége, hanem a szülészetben is: még ha a kismama teljesen egészséges is, érthető módon vannak aggodalmai a szüléssel kapcsolatban, ami megkönnyíthető akkor, ha előzetesen megpróbálom eloszlatni ezeket a félelmeket” – mondja saját hozzáállásáról a szülész-nőgyógyász szakember.

„Hangsúlyos persze az is, hogy szakmailag is mindig tovább képezzük magunkat. Jelenleg az endokrinológus szakvizsga megszerzésére készülök, ami egy speciálisabb, a szülészet-nőgyógyászati szakvizsgára épülő szakmai képesítés. Ez remélhetőleg nem fog különösebb nehézséget okozni, hiszen évek óta ezen a területen tevékenykedem.”